Oblíbený od cukrářů pro potahování dortů a zákusků, neboť garantuje kompaktnost, netrhá se a dobře přilne.
Marcipán je nutné před zpracováním nechat odležet při pokojové teplotě.
Doporučuje se nikdy pod potah nepoužívat šlehačkový, ani tvarohový krém... můžete si s ním dort promazat, ale tak, aby krém nevylézal na bocích. Boky a vršek obmazat tenkou vrstvou máslového nebo máslovo-pudinkového krému.
Mandlový marcipán je vhodný i pro modelování ozdob a postaviček. Marcipán můžete použít i při pečení. Můžete jej přidat a ochutit jím těsta. Slyšeli jste už o marcipánové strouhance? Stačí když k 70 g marcipánu přimícháte 15 g másla a 50 g hrubé mouky. A je to!
Marcipán můžete také použít do pralinek. Tak jak je za studena, nebo zkuste marcipán nastrouhat do hrnce, přilijte kapku smetany a rozpusťte.
Před potahováním či modelováním hmotu důkladně propracujte.
Pro potahování dortu vyválejte plát tenký asi 0,3 – 0,5 cm. Během vyvalování plát podsypávejte moučkovým nebo jemným podsypovým cukrem. Při přenášení na dort si pomozte dlouhým válečkem, na který plát omotáte.
K uhlazování dortů používejte žehličky a uhlazovátka.
Pro vytvoření zajímavých efektů by se vám mohly hodit různé kostice a vypichovátka.
Pro blyštivé a barevné efekty na povrchu můžete použít prachové barvy, nebo fixy a gelové barvy.
Postavičky můžete spojovat jedlým lepidlem nebo domácí směsí z bílku a moučkového cukru.
Jedná se o světlejší a pevnější marcipán vhodný na potahování i modelování. Další zpevnění docílíte zapracováním dalšího jemného moučkového cukru.
Holandský marcipán určený pro modelování, potahování nebo dekoraci cukrářských výrobků za studena.
Vyroben z jemně mletých mandlí a cukru. Marcipán je určen zejména k potahování dortů a zákusků, pro modelování nebo dekoraci cukrářských výrobků, k výrobě marcipánových figurek a jako náplň do čokoládových pralinek. Marcipán lze dobře barvit.
Složení: cukr, mandle (27%), voda, invertní cukr, sorbitolový sirup, invertasa.
Výrobek může obsahovat (sóju a výrobky z ní, mléko a výrobky z něj, obiloviny obsahující lepek a výrobky z něj.
Výživové hodnoty na 100g výrobku:
energetická hodnota 1725 kJ / 413 kcal
tuky 10,6 g / z toho nasycené mastné kyseliny 1,1 g
sacharidy 77,2 / z toho cukry 72,1 g
vláknina 2,2 g
bílkoviny 4 g
sůl 0g